Historie

Overal in de wereld worden er wedstrijden georganiseerd met paarden. Dit zijn meestal spring- en dressuurwedstrijden, maar ook de draf- en rensport wordt door heel veel mensen gewaardeerd.

Uniek in Nederland zijn de aangespannen showrubrieken voor Tuigpaarden, Hackney’s en Friese paarden. Deze wedstrijden komen we nergens in de wereld tegen.

Paarden worden voor deze wedstrijden ingespannen voor een showwagen, de dameskar (tweewielig) of de Friese Sjees. Bij elke wedstrijd wordt dan gekeken welk paard zich het beste showt.

Goed showen betekent opgeheven bewegen, waarbij de voorbenen zo hoog mogelijk worden opgetild en de achterbenen zo ver en krachtig mogelijk onder het paard worden gebracht.

Tevens wordt er bij de damesrubrieken beoordeeld op de mooiste aanspanning: “het schoonste geheel”.

Naast de unieke wedstrijden, is vooral de sfeer op wedstrijden als deze erg speciaal. Op dressuur- of springwedstrijden wordt van het publiek verwacht dat zij rustig en stil zijn. Bij tuigpaardenwedstrijden hebben we liever een aanmoedigend publiek. Hoe enthousiaster het publiek is met haar applaus, des te beter zullen de paarden showen.

In Luttenberg worden al 40 jaar van deze showrubrieken georganiseerd. Vroeger kwamen daarvoor de nationale toppers uit heel Nederland en stond het concours in Luttenberg bekend als een topevenement. De laatste jaren van de vorige eeuw zijn de nationale rijders van het toneel verdwenen en kwamen alleen nog de regionale rijders om hun paarden te showen.

Hierdoor dreigden de showrubrieken helemaal van het toneel verdwijnen. Een aantal tuigpaardliefhebbers vond dat niet kunnen en hebben de hoofden bijeen gestoken.

Dit heeft als resultaat gehad dat op 11 september 2004 het eerste Nationale Concours Hippique Luttenberg is georganiseerd.

Tijdens dit evenement verschenen alle nationale toppaarden in de baan, van zowel de Friese paarden als de Tuigpaarden. Daarnaast was er een rubriek speciaal voor jonge hengsten met een dekbrevet van het KWPN en de regionale rijders verschenen in een rubriek voor de boerenaanspanningen.

De reacties in 2004 en de volgende jaren waren zo positief van zowel vanaf de kant van de rijders, maar ook van het publiek, dat is besloten om er een jaarlijks evenement van te maken.

Inmiddels is het Nationale Concours Hippique Luttenberg uitgegroeid tot een tuigpaardevenement van nationale klasse en heeft in 2013 inmiddels haar tweede lustrum gevierd. Het concours heeft haar vaste plek gevonden in het wedstrijdenprogramma en keert jaarlijks terug op de 2e zaterdag van september.

Graag zien wij u op zaterdag 10 september 2016 op alweer de 13e editie van ons Nationaal Concours Hippique in Luttenberg.